Interviews en recensies

 
 
 


LATIJNS-AMERIKAANSE KRACHT VAN INO.

INO: ESTAR SIENDO. Syncoop Produkties

 

Door D.L.
Zwolse Courant, 7 november 2001

Geen waardiger symbool van opstand en onmacht dan de Chileense volkszanger Victor Jara. Hij werd wreed vermoord in de zwartste dagen van het Pinochet-regime. Want Jara was een strijder, een rebel met gitaar die simpel en daarom doeltreffend armoe, verbittering én hoop kon verwoorden.
Zangeres Ino heeft begrepen dat je niet om Jara heen kunt als je de pijn in het Zuid-Amerikaanse lied wilt laten horen. Haar cd estar Siendo opent met Luchin van de Chileense martelaar en bevat even verderop het indrukwekkende El Arado (De Ploeg). De kracht en de poëzie van Jara krijgen daarin alle kans, omdat Kruysen kiest voor een ingetogen vertolking, inventief op gitaar begeleid door Reinhold Westerheide.
Het is een hoogtepunt op een alleszins verrassende cd. Want waar komt deze Ino Kruysen ineens vandaan?
Een Haagse, leert het cd-boekje, die lange tijd in Spanje verbleef en daar een grote liefde voor de Spaanse taal kreeg. Estar Siendo is van zo'n intensiteit en gevoeligheid dat deze zangeres niet lang meer onbekend mag blijven. Zoals zij het Peruaanse lied Cardo o Cenizza zingt: dat is zo diep als liefde kan gaan, zo mooi dat het bijna pijn doet. (DL)

 
 
 


 

© Ino Kruysen | Agency Europe/World: Lerzan Berkant - rouge.lerz@gmail.com +31(0)643220284