Biografie Ino Kruysen

 
 

foto: Ino Kruysen werd geboren in Den Haag.
In haar familie waar verschillende artistieke winden waaiden, kreeg zij ruimschoots de vrijheid om zich te ontwikkelen.

Zij studeerde klassieke zang aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens haar studie volgt zij ook Afrikaanse percussieles.

Na beëindiging van haar opleiding, studeert zij in London bij de beroemde operazangeres Gita Denise.
Gedurende haar verblijf in Engeland werd zij uitgenodigd om het Findhorn Spring Festival in Schotland te openen.

Naast haar solo optredens trad Ino op in verschillende theater produkties. Zij vertolkte o.a. de rol van Andromeda in de Methamophosen van Ovidius. Hierin werkte ze samen met Rob van Rijn, Tatjana Radier en Piet van der Pas.

Voor radio en tv maakte zij meerdere malen opnames.

Ook speelde zij in verschillende Afrikaanse percussie-groepen en in de wereldmuziekformatie "Kan Kan Tri".

Als afsluiting van een klassiek concert besluit Ino haar gitaar uit de couliesen te halen en een lied van Victor Jara te zingen.
De in het publiek aanwezige gitariste Regina Albanez, kent deze muziek maar al te goed, en na elkaar ontmoet te hebben besluiten zij enthousiast om samen te gaan werken in dit repertoire. “Het was niet direct een overstap die ik maakte, alswel een in eerste instantie “uitbreiding” van muziek waar ik in feite al mee bezig was”, alsof ik deze muziek had gezocht, zo kwam deze op mijn pad, naar mij toe” zegt zij daar later over.“

Tijdens het opbouwen van haar nieuwe repertoire, ontdekt zij de werken van Silvio Rodriguez; een van de meest geliefde zanger-liedschrijvers uit Cuba. In 1997 maakt zij met deze liederen een verassend debuut op de radio.

In augustus 1998 verscheen haar CD "Vals del equilibrio" een album met "canciones" uit Latijns Amerika. Hierop vertolkt zij met haar eigen ensemble liederen van o.a. Victor Jara, Silvio Rodriguez, Irene Farrera.

Deze "Canciones Latino-Americanas" zijn te vergelijken met het Franse "chanson" maar hebben een geheel eigen karakter.

De CD "Vals del equilibrio" wordt enthousiast ontvangen. Waneer Silvio Rodriguez zelf deze vertolking hoort, stuurt hij haar een nieuwe verzameling van zijn liederen.

Veel concerten volgen en optredens op TV en radio.
Regina Albanez die in principe barokgitaar heeft gestudeerd aan het conservatorium besluit na geruime tijd met Ino te hebben samengewerkt, toch geheel haar passie “de oude Barok muziek” te volgen, zij blijven echter steeds contact houden en pakken zo nu en dan hun samenwerking weer even op.

Ino heeft ondertussen de voorbereidingen voor een tweede CD af en neemt deze op met haar ensemble waarin als nieuwe muziek compagnon gitarist Reinhold Westerheide. “Estar Siendo” komt eind september 2001 uit en word heel goed ontvangen.
Het uitkomen van deze CD blijft niet onopgemerkt en in december 2001 word Ino Kruysen genomineerd voor de Victorine Hefting prijs. Als aanstormend talent van uitzonderlijke klasse.

In begin 2003 komt de CD “ Songs and pieces of Atahualpa Yupanqui “ uit welke zij samen met Reinhold in Duitsland heeft opgenomen onder het Duitse platenlabel LAIKA.

 
 

 

© Ino Kruysen | Agency Europe/World: Lerzan Berkant - rouge.lerz@gmail.com +31(0)643220284