Interviews en recensies

 
 
 

INO - ESTAR SIENDO

 

INO - ESTAR SIENDO (Syncoop/Central)
GUADALUPE URBINA - TROPICO AZUL DE LLUVIA (Culture)

Twee dames, twee landen, n Nederland. De Zuid-Amerikaanse Guadalupe Urbina werd geboren in Costa Rica, maar verblijft alweer enkele jaren in ons land, en Ino Kruysen is een Haagse wiens hoofd dan weer vaak in de regio van Cuba en Peru hangt.

Urbina is al vele jaren actief en inmiddels een gevierde singer-songwriter, wier werk op brede schaal wordt gewaardeerd. Niet vreemd, als je de bijzonder temperamentvol uitgevoerde liedjes beluistert op Tropico Azul de Lluvia, waarin ze met haar puntige wereldstem pozie, Latijns-Amerijkaanse tradities en een eigenzinnige kijk omsluit.
Daarbij mogen ook haar begeleiders niet onvermeld blijven, en dan met name violist en mandolinespeler Koos Koopmans.

In een rustiger vaarwater vinden we Ino Kruysen. Zij studeerde klassieke zang aan het conservatorium en waarschijnlijk alleen al daardoor straalt haar muziek een sterke mate van degelijkheid uit.

Ze vertolkt zeldzame liederen uit Cuba en Peru die hun kwaliteiten jaren geleden al bewezen hebben, maar geeft ze qua arrangement een meer internationaal karakter mee.
Daarmee klinkt het minder authentiek dan het werk van Urbina, maar verkrijgt het wel het karakter van tijdloze popmuziek.

Tel daarbij haar tegen Mercedes Sosa aanhangende stemgeluid op en je hebt letterlijk en figuurlijk een wereldplaat.

Roger Teeling - Muziekkrant OOR


 

© Ino Kruysen | Agency Europe/World: Lerzan Berkant - rouge.lerz@gmail.com +31(0)643220284